marți, 23 octombrie 2012

Krishnamurti in Romania - 1930

Trebuie ca omul sa lucreze prin experienta personala. Experienta lui, este aceea care ii va demonstra nevoia ce o are de a-si fixa un scop. El trebuie sa lucreze din propria alegere, din propria lui voie si nu prin constrangere. Chiar efortul poate avea pret, daca provine dintr-un consimtamant liber, si nu din dorinta de a te conforma la idealul altuia. Cand efortul inceteaza, actul devine spontan, perfectiunea este realizata, actiunea pura  e dobandita.Virtutea, efectuata prin efort, nu este virtute.
Omul trebuie sa aspire a pierde simtul eului, cae ii ascunde adevarul si il impiedica a rasbi pana la el. Sa nu cadem in greseala de a situa adevarul in afara de noi insine. Adevarul se gaseste acolo unde nu este ego, unde nu este "eu". O mica frunza frageda in copaita mainii inchide eternitatea, daca stim sa o privim de dincolo de "eu"; si ea poate sa ne faca sa descoperim intradevar esenta a tot ceeace contine. Adevarul intreg. Pentruce sa-ti pui speranta in viitor ? Pentruce sa scrutezi trecutul ? Trecut, prezent, si viitor sunt irealitati. Omul care se increde in timp, este prins in nalucirea lui. Interesul este sa traiesti in Prezentul etern in care omul concentrat, incordat intr-un echilibru perfect, stie sa prinda adevarul. Adevarul lasa pe oameni indiferent, pentruca ei nu stiu ca fara el nu pot fi fericiti. Ei cauta fericirea si nu adevarul si de aceea fericirea se fereste atat de ei. Tot ceeace spun este experienta mea, este adevarul pe care eu il traesc, acest adevar, pe care toti oamenii, toti, trebuie sa-l indeplineasca. Da, aceasta indeplinire, aceasta desavarsire, nu este rezervata unei mici elite de initiati sau supra-oameni oarecari. Am spus, ca pentru mine, nu exista supra-om. Adevarul nu este apanajul nici al unui centru anumit. El nu este nici detinut de vre-o asociatie, de o institutie, de o biserica sau o academie oarecare. Adevarul nici nu se compara si nici nu se vinde. El nici nu se dobandeste prin merite. Adevarul este. Si e deajuns sa fii om. pentru a participa la esenta lui.

Jiddu Krishnamurti - Bucuresti Romania  22 decembrie 1930 Ateneul Roman

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mulţumim pentru efor! Foarte frumos! Îţi doresc spor în continuare şi la cât mai multe articole de genu, e genial jiddu.

Nicu spunea...

Suntem aici si va urmarim . Va multumim ca existati si munciti pentru a publica materialele lui J. K. ! sunt onorat.

Trimiteți un comentariu